Νεοελληνική Αρχιτεκτονική 19ος – 20ός αιώνας

Αρχική / Προπτυχιακές Σπουδές / Μαθήματα / Ε εξάμηνο / Νεοελληνική Αρχιτεκτονική 19ος – 20ός αιώνας

ΕΠ510 ΠΕΧ Νεοελληνική Αρχιτεκτονική 19ος – 20ός αιώνας

Διδάσκουσα: Θεοδώρα Μονιούδη-Γαβαλά

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η επαρκής γνώση της ελληνικής αρχιτεκτονικής από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Εξετάζεται η κλασικιστική μορφολογία στον ελλαδικό χώρο, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την Ανεξαρτησία και την έλευση του Όθωνα. Παρουσιάζονται τα δημιουργήματα του 19ου αιώνα στην Αθήνα, αλλά και στις πόλεις της ελεύθερης Ελλάδας. Παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική της περιόδου στις περιοχές που δεν αποτέλεσαν αμέσως τμήμα του νεοελληνικού κράτους.

Μελετώνται οι αλλαγές στις αρχές του 20ού αιώνα. Γίνεται αναφορά στην πολεοδομική εξέλιξη των ελληνικών πόλεων στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Εξετάζεται η ειδική περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Επισημαίνονται οι αλλαγές που ακολουθούν τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εισαγωγή της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και η στροφή προς την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Παρουσιάζονται οι τάσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γίνεται αναφορά στο έργο αρχιτεκτόνων που χαρακτηρίζουν την περίοδο (Δ. Πικιώνη, Α. Κωνσταντινίδη). Μελετώνται οι εξελίξεις που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική. και το έργο εν ζωή αρχιτεκτόνων (Ν. Βαλσαμάκη, Α. Τομπάζη).

Προτεινόμενα συγγράμματα

  1. Βιβλίο [25958]: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ Λεπτομέρειες
  2. Βιβλίο [25741]: ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ) Λεπτομέρειες

Πρόσθετο Διδακτικό Υλικό:

  • Βιβλίο [320233]: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΑΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΕΑΝΘΗ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΟΝΙΟΥΔΗ-ΓΑΒΑΛΑ Λεπτομέρειες
  • Βιβλίο [30154160]: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 1833-1890/URBAN PLANNING IN THE GREEK STATE 1833-1890, Μονιούδη-Γαβαλά Δώρα Λεπτομέρειες
Skip to content