Πρόσκληση: Διαδικτυακή ομιλία της Dr. Krysta Ryzewski – Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, 19:00

Κύκλος διαδικτυακών ομιλιών 2020-21

Θερινό Σχολείο Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς & ΕΣΔΙΑΠΟΚ
Υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (Πανεπιστήμιο Πατρών)
 
«Survey and Landscape Archaeology in the Caribbean: Resiliency,
Disaster Recovery, and Heritage on the Island of Montserrat»

Dr. Krysta Ryzewski | Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, 19.00 μέσω του ‘Zoom’

Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του Θερινού  Σχολείου του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Ίδρυμα Παρράσιας Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Εταιρεία Συμβούλων Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΣΔΙΑΠΟΚ) συνδιοργανώνουν έναν κύκλο διαδικτυακών ομιλιών με στόχο τη φιλοξενία ειδικών και επαγγελματιών στο διεθνές πεδίο της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι ομιλίες εστιάζουν σε σύγχρονες προσεγγίσεις και μεθόδους για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού τοπίου, με έμφαση στις αξίες και στις κοινότητες. Οι ομιλίες είναι δωρεάν και ανοικτές σε όσες/ους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν, έπειτα από εγγραφή στην εκδήλωση.
Για να εγγραφείτε στην εκδήλωση της 23ης Μαρτίου, πατήστε εδώ.
 
Σχετικά με τη διάλεξη:

Το μικρό νησί του Μοντσερράτ στην Καραϊβική είναι περισσότερο γνωστό για το ενεργό του ηφαίστειο(Soufrière Hills), οι περιοδικές εκρήξεις του οποίου έχουν καταστρέψει από το 1995 τα δύο τρίτα του νησιωτικού του τοπίου. Ωστόσο, τα πορίσματα του προγράμματος Αρχαιολογική έρευνα πεδίου και τοπίουστο Μοντσερράτ (Survey and Landscape Archaeology on Montserrat), το οποίο συν-διευθύνει η Δρ. Ryzewski από το 2010, αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία για τη ζωή στο νησί τα τελευταία 6.000 χρόνια. Τα αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και οι πρόσφατες παρεμβάσεις στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού στον απόηχο της ηφαιστειακής κρίσης μαρτυρούν την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητα των κατοίκων του Μοντσερράτ, οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει διαχρονικά αξιοσημείωτες προκλήσεις (αποικιοκρατία, δουλεία, συγκρούσεις και απειλές από φυσικές καταστροφές). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν παραδείγματα όπως, το Φεστιβάλ του Αγίου Πατρικίου, ένας ετήσιος εβδομαδιαίος εορτασμός της Αφρο-Ιρλανδικής ιστορίας του νησιού και ταυτόχρονα, της εξέγερσης του υποδουλωμένου πληθυσμού του Μοντσερράτ το 1768· τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της θέσης Potato Hill, όπου μετά την απελευθέρωση του νησιού λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία για την επιμόρφωση των εργατών· η τοποθεσία Valentine Ghaut, της οποίας τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν τη συνεχή παρουσία των ιθαγενών της Καραϊβικής μετά την άφιξη των Ευρωπαίων· και τα ερείπια μιας τοποθεσίας της νεότερης μουσικής κληρονομιάς της δεκαετίας του 1980 στα AIR Studios. Αντλώντας πληροφορίες από 58 τοποθεσίες και περισσότερα από 300 τοπολογικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η διάλεξη θα εστιάσει στο πώς οι αρχαιολόγοι συνεισφέρουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο παρόν και στο μέλλον παράλληλα με τις προσπάθειες αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών.

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια:

Η Δρ. Krysta Ryzewski είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wayne Stateστο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν (ΗΠΑ). Ειδικεύεται στην ιστορική και σύγχρονη αρχαιολογία (contemporaryarchaeology), έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στην αρχαιολογική έρευνα στην Καραϊβική και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην κατανόηση των κοινωνικών πιέσεων, των συστημικών ανισοτήτων και των περιβαλλοντικών αλλαγών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των οικισμών της Καραϊβικής και των ύστερων μεταβιομηχανικών πόλεων της Βόρειας Αμερικής. Αυτό το διάστημα, η έρευνα της περιλαμβάνει την έρευνα πεδίου στο Ντιτρόιτ, στο Μοντσερράτ και στο Σαιντ Κρουά (StCroixUSVI) σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες ενδιαφέροντος. Η Δρ. Ryzewski και οι συνάδελφοί της έχουν δημοσιεύσει πάνω από δώδεκα επιστημονικά άρθρα για το Μοντσερράτ ενώ το 2020 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο (με τον John FCherry) για την αρχαιολογία του νησιού με τίτλο ‘An ArchaeologicalHistory of Montserrat in the West Indies’ (εκδόσεις Oxbow).

Η ομιλία θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

Μετά την ομιλία της Δρ. Ryzewski, θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ της προσκεκλημένης και του πάνελ των διοργανωτών (Δρ. David Gilman Romano, Δρ. Νότα Πάντζου, Δρ. Μήνα Δραγούνη, Δρ. Στέλιος Λεκάκης, κ. Mark Davison), κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό θα συμμετέχει με ερωτήσεις και σχόλια.

Panagiota (Nota) Pantzou

Assistant Professor
Department of History and Archaeology

University of Patras

Skip to content